MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W maju możemy posiać wprost do gruntu sporo kwiatów...
fot. Katarzyna Laszczak

Co siać i sadzić w maju? Polecamy warzywa, kwiaty, drzewa i krzewy. Z niektórymi musisz się pospieszyć, z innymi poczekać do połowy maja!

Kwiaty jednoroczne

W maju możemy posiać wprost do gruntu sporo kwiatów jednorocznych. Niektóre z nich można siać już w kwietniu, inne dopiero w maju. Są też takie, jak np. maciejka, czarnuszki czy nagietki, które warto siać mniejszymi partiami, ale kilkakrotnie, co ok. dwa tygodnie nawet do końca czerwca. Dzięki temu będziemy długo cieszyć się ich kwiatami.

W maju można posiać do gruntu m.in. następujące kwiaty jednoroczne:
- od początku maja: cynie, cyprysik letni (mietelnik), czarnuszki, dimorfoteka, gipsówka letnia, groszek pachnący, kocanki ogrodowe, lny ozdobne, łubin, maciejka, maczek kalifornijski, nagietki, nasturcje, suchołuski, wilec trójbarwny, kosmos podwójnie pierzasty, krokosz barwierski, smagliczki nadmorska; jeśli pogoda sprzyja, to można je siać już pod koniec kwietnia,
- w drugiej połowie maja (do ogrzanej ziemi): aksamitki, dynia ozdobna, fasolnik egipski, fasola ozdobna, kosmos siarkowy.

Zobacz również

Schronisko w Dolinie Kondratowej w Tatrach niemal odbudowane ZDJĘCIA

Schronisko w Dolinie Kondratowej w Tatrach niemal odbudowane ZDJĘCIA

Groźny wypadek z udziałem motocyklisty w Wielkopolsce. Zderzył się z samochodem

NOWE
Groźny wypadek z udziałem motocyklisty w Wielkopolsce. Zderzył się z samochodem

Polecamy

Tematy rozszerzonej matury z polskiego wywołały frustrację. Opinie maturzystów

Tematy rozszerzonej matury z polskiego wywołały frustrację. Opinie maturzystów

Najsmaczniejsza kanapka z pasztetem i warzywami. Sekretem jest chrupiąca bagietka

Najsmaczniejsza kanapka z pasztetem i warzywami. Sekretem jest chrupiąca bagietka

Tej surówki z młodej kapusty możesz nie znać. Doskonały dodatek do obiadu

HIT DNIA
Tej surówki z młodej kapusty możesz nie znać. Doskonały dodatek do obiadu